pitbulls

dogs
 
ИндексИндекс  ЗбИжЗИЙЗбИжЗИЙ  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  Вход  

Share | 
 

 Хомеопатията във ветеринарната кинология

Go down 
АвторСъобщение
Jordan staff
специалист
специалист
avatar

Брой мнения : 494
Age : 28
Localisation : Бургас
Registration date : 24.02.2007

ПисанеЗаглавие: Хомеопатията във ветеринарната кинология   Съб Мар 31, 2007 3:51 pm

Автор Plamen Tsvetanov
Въпреки факта, че хомеопатията е отк­рита и основана от Кристиян Фредерик Самуел Ханеман още през 1796 г. и е разпрост­ранена по цял свят, тя все още среща противници най-вече в средите на те­зи, които без да я позна­ват я осъждат. Думата хомеопатия произлиза от гръцките думи homoios, което означава еднакъв и pathos - състояние.


Тя ле­кува болестта като полз­ва нейния причинител -Similia similious Curentur, ко­ето на български означа­ва почти „сходното леку­ва сходно" или еднаквото лекува еднакво. В основа­та на хомеопатичните течения лежат три ос­новни принципа:
1. Ефективността на лекарствата е провере­на на здраво човешко тяло.
2. Прилагането на прин­ципа Let likes be cures be likes, че за лечението на заболяването чрез хомеопатични лекарства се предизвикват и стимули­рат вътрешните имунни сили на организма.
3. Лекарствата се да­ват в минимални дози, които не могат да при­чинят вреда на организ­ма.
От хуманна гледна точка, тестването на ефективността на хо­меопатичните лекарст­ва върху здраво човешко тяло е предимство, тъй като традиционната медицина експеримен­тира действието и ефективността на но­вите лекарства върху животински организми, които за съжаление не могат да споделят с нас, как са се чувствали при това лечение. Възможно е опитните животни да не реагират така, както би реагирало човешкото тяло.
Добре известно е, че сярата предизвиква, но и лекува обриви, също така Ipecacuanba предизвиква прилошаване и повръщане, но и лекува болестни състояния с такива сим­птоми. Това са само два примера, които потвър­ждават истинността на хомеопатичния принцип. Същността на този дво­як ефект се обяснява с използване при лечение­то на минимални дози хомеопатични лекарства, докато големите дози дават противоположен ефект. Например Rhubarb в големи дози се ползва като слабително и очистително средст­во, докато хомеопатичната доза лекува диария. Също така опиумът в го­леми дози притъпява съз­нанието и предизвиква запек, докато в хомеопатични дози го лекува.
От това следва изво­да, че големите дози често причиняват вреда, докато малките дози са полезни. След като това е изпитано на здраво човешко тяло, то е още по-ефектибно при прилага­нето му върху болно. Очевидно е, че хомеопатията е метод, базиран на научни основи и може би най-голямото му пре­димство е това, че мини­малната доза, която е предписана няма вредни странични ефекти, дока­то при традиционните медикаменти често се наблюдават нежелателни последици, като натравяния и др.
Хомеопатичните ле­карства са приятни и лесно се приемат. Те мо­гат да се прилагат дори и при новородени кучен­ца. При ползването им отпада необходимост­та от инжекции.
Друго предимство е това, че хомеопатични­те лекарства могат да се приложат веднага, до­ри когато все още няма­ме точна диагноза. Знаейки ефекта на лекарст­вото върху здравото тя­ло и първите проявени симптоми на болестта, можем да определим кое е необходимото лекарст­во, с което да ликвидира­ме болестта в зародиш. Следващото предимст­во е, че можем да помог­нем на домашния си люби­мец в ситуации, когато нямаме на разположение квалифициран ветеринар. Така например Арника се дава, когато кучето е из­паднало в шок вследствие на някакво нараняване.
Хомеопатията лекува конкретния болен орга­низъм, а не болестта въ­обще. При разстройство например, много кучета се повлияват по разли­чен начин от болестта, затова лекарството се дава за конкретните симптоми, а не за забо­ляването въобще. Зато­ва хомеопатията ни задължава да бъдем особе­но наблюдателни по от­ношение на симптома­тиката.
Лекарствата трябва да бъдат прилагани по формулираните от Ха­неман закони;
1. Да се определи точ­ното (единственото) лекарство.
2. Да бъде прилагано в минимални дози.
3. Да бъде дадено след преценка на всички изя­вени симптоми, проявени от конкретния животински организъм.
Хомеопатията дейст­ва много бързо, когато болният организъм полу­чи необходимото (точно­то) лекарство.
Малките дози нямат толкова бърз, колкото дълготраен ефект, спрямо големите дози, затова тези, които ня­мат опит следва да ползват по-малки дози и да не избързват с повтарянето на лече­нието преди да сме по­лучили позитивен ефект от него. За да се предпазим от предозиране, прекъснете дава­нето на лекарството 24 часа след като отк­риете подобряване в състоянието на живот­ното.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://gtr1.aha.bg/
MAKI
специалист
специалист
avatar

Брой мнения : 100
Registration date : 28.03.2007

ПисанеЗаглавие: д   Вто Апр 03, 2007 6:20 pm

да попитам билката "орлов нокът" помага ли при диария? confused
благодаря предварително cheers
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
darklady
Admin
avatar

Брой мнения : 128
Registration date : 13.02.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Хомеопатията във ветеринарната кинология   Сря Апр 04, 2007 10:01 am

предлагам организирано събиране на билки! ще бъде на Еньовден, защото тогава е най-подходящия период за събиране на билки. Ако не помагат- поне никому на са навредили(поне тези които на са от рода на Беладона и Татул де) Wink Very Happy
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
darklady
Admin
avatar

Брой мнения : 128
Registration date : 13.02.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Хомеопатията във ветеринарната кинология   Сря Апр 04, 2007 10:06 am

Това беше в кръга на шегата и ако съм засегнала някого - извинете ме. Аз съм привърженик на билколичението. Не ми харесва думата "Хомеопатия", защото някой зроупотребяват с нея. На мен лично са ми помагали традиционните методи на билколечение и затова не гледам скептично на нещата. Някой не могат да оценят действието на билките , защото ефекта му не се вижда веднага, но пък за сметка на това е дълготраен, както беше споменато в темата. И благодаря на модератора, който пусна тази тема. На мен лично ми се струва полезна и интересна. А на който ну му се струва ще го замоля просто да не пише тук, вместо да пише глупости или да се заяжда с хората... Very Happy
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
mitaksi
специалист
специалист
avatar

Брой мнения : 217
Localisation : София
Registration date : 05.02.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Хомеопатията във ветеринарната кинология   Сря Апр 04, 2007 1:16 pm

а хомеопатията, билковото лечение е ли е приложимо про четириногите???
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
darklady
Admin
avatar

Брой мнения : 128
Registration date : 13.02.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Хомеопатията във ветеринарната кинология   Чет Апр 05, 2007 4:21 pm

Rolling Eyes
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Хомеопатията във ветеринарната кинология   

Върнете се в началото Go down
 
Хомеопатията във ветеринарната кинология
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
pitbulls :: Ветеринарен кабинет и хранене :: Ветеринарен кабинет-
Идете на: