pitbulls

dogs
 
ИндексИндекс  ЗбИжЗИЙЗбИжЗИЙ  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  Вход  

Share | 
 

 Кучета и какво представляват те....

Go down 
АвторСъобщение
Jordan staff
специалист
специалист
avatar

Брой мнения : 494
Age : 28
Localisation : Бургас
Registration date : 24.02.2007

ПисанеЗаглавие: Кучета и какво представляват те....   Съб Мар 31, 2007 3:37 pm

Кучетата са бозайнци от разред Carnivora. Те са опитомени от хората преди най-малко 15000 години. Според последните генетични тестове на вкаменелости, открити в източна Азия, процесът на доместикация е започнал преди близо 100000 г. На базата на тези изследвания, до момента са открити 14 древни породи. Най-старите от тях са Басенжи, Акита ину, шар пей и чау чау. Понеже много от древните породи се свързват с Китай и Япония теорията, че кучетата произлизат от тази част на света набира все повече привърженици. С течение на времето, поради постоянното влияние на човека върху кучето, то се е развило в стотиците породи, които се срещат днес. Кучетата като хората са социални животни и тази близост в техните поведенчески характеристики допринася за лесното им обучение и интегриране в семейната среда. Това спечелва на кучето позиция в пространството /областта/ на междувидовите отношения. Лоялността и себеотдадеността, които кучетата демонстрират като част от техния инстинкт, свързан с живота в глутница, много приличат на човешката идея за любов и приятелство, затова много често стопаните третират любимците си като пълноправни семейни членове. Обратно кучетата гледат на собствениците си като част от своята глутница и почти не правят разлика между тях и другите кучета. Кучетата заемат различни роли в човешкото общество. В много страни най-честата и може би най-важната роля е тази на компаньони (това обикновено са кучета, които не извършват никаква специфична работа, освен да осигуряват комфорта на стопаните си). Много от дребните породи се използват само за компаньони, но не и като работещи кучета, всяко куче обаче може да предостави своята преданост и любов на стопаните си. Така например много работещи кучета като ритрийвърите са широко приети като домашни любимци особено в северна Америка заради техният игрив характер и добър нрав. Кучетата са работили заедно с хората в толкова различни ситуации, че са си извоювали името “най-добрият приятел на човека”. В противоречие на това, в определени култури кучето се счита за нечисто животно (последователите на много религии поставят табу върху отглеждането на определени животни, които се смятат за нечисти. Човек, който е бил в съприкосновение с такива животни, трябва да се пречисти от злите духове). В други култури определени породи кучета се използват за храна.


Продължителност на живота:

Популярен мит е, че една човешка година се равнява на 7 кучешки години. От научна гледна точка това не е вярно. Повечето домашни животни не стареят по начина, по който това става при техните стопани. Кучетата и котките стареят много по-бързо в началните години от своя живот, сравнено с хората. Например еквивалентът на едногодишно куче е 15-годишно дете – едногодишно куче вече е достигнало полова зрялост, но все още трябва да доразвие мускулатурата си, защото изглежда непропорционално, подобно на тийнейджър. Втората година се равнява на още 3-8 години по отношение на умствена и физическа зрялост. Всяка следваща година се равнява на 4-5 години.

Тази доста неточна характеристика варира в големи граници при различните породи. Така например гигантските породи до 7-8 години вече показват симптоми на артрит и сърдечни заболявания докато някои малки породи териери живеят по 20 години. Според последните изследвания, малките породи кучета влизат в трета възраст след 11 години, средните породи на 10 години, големите породи на 8 години, а гигантските на 7 г. Заедно с това гигантските породи съзряват умствено и физически по-бавно от малките породи.

Продължителността на живота също се е увеличила заедно с подобряването на условията на отглеждане на кучетата. Така най-старото куче днес е 29-годишно австралийско пастирско куче. Средната продължителност на живота при кучетата е доста по-ниска . При смесените породи тя е около 13 години, при породи като булдога, ирландския вълкодав и бернското пастирско куче имат средна продължителност на живота 7 г., докато за някои малки породи като уипет, бедлингтон териер и джак ръсел териер тя е над 14 години.


Какво прави кучетата уникални:

Съвременните породи кучета показват повече вариации в ръст, поведение и екстериорни качества от всички домашни животни. В тези широки граници те споделят много общи черти с техните предци. Кучетата са хищници и мършояди с остри зъби и силни челюсти за нападение и разкъсване на плячката. Въпреки че изкуственият подбор е променил външния вид на много породи, всички те носят общи черти, завещани им от техните далечни прародители. Като много други хищни бозайници, кучето има силни мускули, сраснали киткови кости, сърдечносъдова система, която да може да захранва мускулите с енергия както при спринтиране, така и при дълги преходи. Те също така имат силни зъби за хващане на плячка, разкъсване на меките тъкани и за трошене на кости. В сравнение с човешкия крак, кучето буквално ходи на пръсти.
Интелигентност:

Кучетата се ценят от хората основно заради тяхната интелигентност, която напоследък се явява предмет на много научни публикации. Този интелект при различните породи и индивиди се проявява по различен начин; така например бордер колито е всеизвестно със способностите си да учи нови команди, докато други породи може да не са толкова мотивирани да изразяват подчинението си, колкото да покажат своя интелект при изграждането на различни планове да откраднат храна от масата или да избягат от вас докато ги извеждате на разходка. Кучетата са потомци на вълците и са също като тях социални животни, което ги прави идеални за обучение, защото им е заложено да се подчиняват. Повечето кучета обаче рядко се сблъскват със сложни интелектуални задачи, като да отварят врати самостоятелно. Кучетата водачи преминават специално обучение, за да могат да разпознават и избягват опасни ситуации.


Зрение:

Преди кучетата се считаха за далтонисти. Според много учени те имат дихроматно зрение т.е. целият спектър на зрението им може да се покрие само от два цвята. Според нови изследвания кучетата могат да различават различните цветове, но не и в степента, в която ние можем да правим това. Цветовете може да действат като подпрагови сигнали, които да помагат на кучетата да определят границите на предмети, които се припокриват, отколкото като характерна особеност, която кучето директно може да определи. Също така се предполага, че кучетата виждат в спектъра на виолетовото и жълтото. Поради структурната особеност на кучешкото око (лещата им е по-изпъната) не могат да виждат такива подробности като човека, но от друга страна техните очи са по-чувствителни спрямо светлината и движението. Някои породи, особено хрътките, имат ъгъл на зрението си от 270° (в сравнение хората виждат само 180), въпреки това някои широкоглави породи имат много по-тесен ъгъл на зрение – до 180°.Слух:

Кучетата чуват звуци от 16-20 Hz до 70-100 kHz (хората за сравнение чуват от 20Hz до 16kHz). Заедно с това те имат силно подвижна ушна мида, с помощта на която много бързо и точно могат да определят посоката, от която идва сигнала. Ухото на кучето се управлява от 18 мускула, които могат да го движат във всички равнини. Тези породи, които имат форма на ухото по близка до тази на дивите каниди (вълк, лисица) имат по-добър слух от тези с клепнали уши.Обоняние:

Кучетата имат над 220млн. Рецепторни клетки, отговарящи за обонянието на пространство с размери на носна кърпичка (за сравнение хората имат само 5 млн. на пространство колкото пощенска марка). Каква информация получава кучето, когато души, не е напълно ясно, но се знае, че кучетата могат да разпознават два типа миризма – миризма, носеща се по въздуха от обект, минал скоро от там и такава, която кучето открива по земята. Тя остава значително по-дълго време. Характеристиките на тези два типа миризма са доста различни – въздушната миризма е по-краткотрайна и пулсираща, но за сметка на това не се маскира от допълнителни миризми, докато миризмата по земята е постоянна, но е замаскирана от различни допълнителни миризми. Процесът на търсене на определен вид миризма, например претърсването на кораб за наркотици или взривоопасни материали е доста изморителен за кучето. Поради тази причина обучението на кучетата, работещи в митниците и към специалните отряди е индивидуално. Само така те могат да бъдат мотивирани да извършват тази тежка дейност с присъщото им усърдие.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://gtr1.aha.bg/
Jordan staff
специалист
специалист
avatar

Брой мнения : 494
Age : 28
Localisation : Бургас
Registration date : 24.02.2007

ПисанеЗаглавие: КАК ДА ИЗБЕРЕМ КУЧЕТО?   Съб Мар 31, 2007 3:42 pm

В апартамент ли живеете или в къща? Търсите куче за селска местност или за в града? Какво куче да си вземе семейство без и какво с деца? Породи, подходящи за хора в зряла възраст, за самотни или за младо семейство, което в бъдеще ще има деца. Къде и какво куче можем да закупим, как да се убедим в качествата на малкото кученце, какви проверки можем да извършим? А сами, дали ще се справим?
Подходим ли с ум, не се ли подчиним на емоциите, можем да направим избора на кученци приятен житейски епизод и първоначалната радост да превърнем в постоянно удоволствие за всички у дома. Вашият бъдещ любимец е в състояние да ви даде самоотвержена любов, привързаност и уважение, което може да се окаже единственото спасение от равнодушния, а в последно време враждабен заобикалящ ни свят.
НЕКА ДА ОСТАВИМ ЛИРИЧЕСКИЯ ТОН И ДА ПОГЛЕДНЕМ ПРАГМАТИЧНО НА ПРОБЛЕМА.
Пред нас стоят за разрешаване редица въпроси, между които: къде кучето ще извършва своите физиологически нужди? “Върху вестник или хартия?”. По някакви причини ще сте възпрепятстван да извеждате регулярно кучето си “НАВЪН”, ако е така, помислете за такава порода, която ще може да извършва своите работи по този начин. По принцип това е необичайно за кучето, тъй като то трябва да изпразва коремчето и пикочния си мехур “НАВЪН”. Има породи, които по своите габарити и големина са в състояние напълно да се освобождават така – “ВЪРХУ ВЕСТНИК ИЛИ ХАРТИЯ”, или да се научат да се освобождават по единия и по другия начин. Представяте ли си, как един санбернар или датски дог, ще се научат да си вършат работата “върху вестник”, да завидиш на такава хартия, не дай Боже да си чистач в такъв дом. От дребните породи вие трябва да си изберете такава, от която оставени сами вкъщи да не гризат, драскат или повреждат мебели, вещи и други. Кучетата вършат това, защото са неспокойни без стопанина си, страхуват се, че са останали сами и пред неувереността, дали въобще ще се върне стопанинът. Тогава те късат и повреждат всичко, попаднало в лапите им. Когато говорим за кучета, които гризат домашните вещи и предмети, нямам предвид ненавършилите 6 месечна възраст. За тях това е нормално тъй като им растат зъби.От средно - и малогабаритните породи кучета най-спокойни са ШОТЛАНДСКАТА ОВЧАРКА, АНГЛИЙСКИЯТ И ФРЕНСКИЯТ БУЛДОГ, МОПС , МИНИ ПУДЕЛЪТ и други.
КУЧЕТО МОЖЕ ДА ИЗВЪРШВА СВОИТЕ ФИЗИОЛОГИЧЕСКИ НУЖДИ И В ОГРАНИЧЕНОТО ДВОРНО ПРОСТРАНСТВО НА КЪЩАТА ВИ.
Щом приемете, че ще извеждате кучето си “НАВЪН”, никога не го пускайте без повод. Това освен, че е противозаконно, е твърде опасно за вашето необучено и трудно управляемо животно. Доколкото животът на кучето наъплно зависи от вас, вие непрекъснато трябва да чувствате своята отговорност. Който не иска да я поеме – ПО-ДОБРЕ ДА НЕ СИ ВЗЕМА КУЧЕ!
Ако имате деца или сте много заангажиран с домашни задължения, не ви трябва лесно раздразнително и твърде емоционално куче. Добър избор ЩЕ БЪДЕ голямо и спокойно куче, което да издържа на детския тормоз и лудории. Такива са породите немска овчарка, лабрадор, санбернар, пиринейска овчарка, нюфаундленд и дурги.
Ако дълго ще оставяте кучето си само през деня, не си вземайте куче от ловните или северни породи – ТЕ СА ИЗЯВЕНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ГРИЗАНЕТО НА ДОМАШВИ ВЕЩИ. Добрият избор при вас се свежда до прилична овчарка – НЕМСКА, БЕЛГИЙСКА, ДОБЕРМАН, МИТЕЛШНАУЦЕР и други.
Нямате ли намерение да оставяте своя любимец сам, вземете си дружелюбно и послушно животно. Това може да е добро ловно куче, овчарка, питбул и други.
В семейство, където има много деца, не вземайте мини пудел, цвергшнауцер, булонка, йоркшир териер, чи-хуа-хуа, които, за да се защитават от дърпането, щипането и игрите на децата, може да ги ухапят, което ще е неприятно за всички у дома.
Ако се нуждаете от НАДЕЖДНА ОХРАНА НА ДОМА СИ, на членовете на семейството, ориентирайте се към немската или пиринейската овчарка, ротвайлер, шнауцер, шотландски вълкодав и други кучета от служебните и работни породи. Като надеждни пазачи могат да се ползват и златистият ретривър, лабрадор, българското планинско пастирско куче – “каракачан”, шарпланинец, южноруската и кавказка овчарки, кувас и други, които сравнително лесно се поддават на дресировка.
За ОХРАНА прекрасна работа могат да свършат и породите стафордширски и бултериер, дог от Бордо, акита ино, южноафрикански риджбек и много други. Правилно дресираното куче ще направи вашия дом непристъпен.
ХАРАКТЕРЪТ НА КУЧЕТО по правило отразява този на стопанина. Лесно възбудимите и нервни хора обикновено предават това и на кучето си. Хората с такъв характер е добре да вземат кучета от породи, които са спокойни и уравновесени като санбернар, пиринейско овчарско куче, немска овчарка или датски дог.
КЪДЕ ЖИВЕЕТЕ? В самостоятелна къща или в жилищен блок? Това е от особено значение при избора на породата куче. Жилището ви е без асансьор. Добре е да вземете средно габаритна или дребна порода, която ще може да върши “нуждите си” на хартия. Докато кучето ви порасне и може вече да задържа, ще ви се налага по пет-шест пъти дневно да слизате от високия си етаж в продължение на най-малко ПЕТ-ШЕСТ месеца. Това усилие е свързано и с вашите физически възможности, с които не можете да не се съобразите при избора.
КУЧЕТО ЛАЕ НЕПРЕКЪСНАТО ПРЕЗ ДЕНЯ – изключително неприятно за съседите обстоятелство, с което не можете да не се съобразите. Както казахме, оставеното в къщи само куче е неспокойно, то гризе, драска и най-вече лае или вие. Това с особена сила се отнася за ловните и северните породи кучета, поради което не ви ги препоръчвам, ако отсъствате продължително време през деня и живеете в кооперация. Оставени сами, спокойно се държат немските овчарки, доберманът, датският дог, санбернарът (който много обича деца), булмастифът, пиринейската овчарка, пуделът, лабрадорът, златистият ретривър, шотландската овчарка и други.ИЗБИРАТЕ КУЧЕ ЗА СЕЛСКА МЕСТНОСТ ИЛИ ЗА В ГРАДА. Препоръчително за селската местност е да си вземете куче от по-крупните породи, които искат простор. В апартамент за предпочитане е по-малко габаритно куче като цвергшнауцер (ОТ ДЕСЕТ ПРИТЕЖАТЕЛИ НА КУЧЕТА В ПАРИЖ, ПОНЕ ТРИМА ИМАТ ЦВЕРГШНАУЦЕР), че-хуа-хуа, булонка, мителшнауцер, по-дребните шпицове и други. Ако все пак искате да имате в апартаментът си едропородно куче, изберете си порода със спокоен и уравновесен характер като НЕМСКА ОВЧАРКА, САНБЕРНАР, ПИРИНЕЙСКА ОВЧАРКА, ДОГ, МАСТИФ, МАСТИНО НЕАПОЛИТАНО ИЛИ ЛАБРАДОР. Тези породи кучета се разбират прекрасно с децата, но искат да им отделяме поне ДВА-ТРИ часа на ден за разходка и натоварване. Тези кучета се държат спокойно, дори когато останат сами вкъщи.
СЕМЕЙСТВО БЕЗ ДЕЦА, които са ангажирани през целия ден, е добре да си вземат куче, което да стои спокойно само вкъщи. На такова семейство му трябва куче, което не изисква много движение.
СЕМЕЙСТВО С ДЕЦА. Кучето, което ще вземете, не е кукла или механизирана играчка, която може да се разглоби или да се хвърли (когато омръзне), да се тегли, къса и щипе. Уверен съм, че всички родители знаят това, но трябва да съумеете да го предадете и на децата си.
За такива семейства най-добре ще бъде придобиването на голямо по размери и спокойно по характер куче, може даже и от някои ловни породи. В компанията на децата кучето трябва да респектира с ГОЛЕМИНАТА си, както и да може да се противопоставя достатъчно спокойно и снизходително към безбройните детски лудории и фантазии. НЕ РАЗРЕШАВАЙТЕ на децата си да се превръщат в инквизитори на животното, това е твърде опасно за тях и бъдещото им изграждане като хора.
ПЕНСИОНЕРСКА ДВОЙКА, която се радва на заслужено спокойствие, вече разполага с достатъчно време един за друг, както и за новия член на семейството.Той ще внесе оживление и емоции в ежедневието им. Такова семейство трябва да си вземе куче, чийто габарити са съобразени с физическите възможности на възрастта им. Не ви е нужно куче, което при разходките ще ви принуждава да бягате. Вземете си куче, което ще можете да управлявате и то да ви се подчинява. Идеалният вариант е пирдобиване на ливретка, йоркшир-териер или мини пудел. На хора в тази възраст препоръчвам да си купят куче, навършило поне ПЕТ месеца. На тази възраст то вече е приучено да не гризе вещи, контролира до голяма степен физиологичните си нужди, както и е изявило основните черти на характера си. Ваш любимец може да стане и НЕЧИСТОПОРОДНО КУЧЕ – радост в ежедневието ви и сигурен дом за него.
НА САМОТНО ЖИВЕЕЩА МЛАДА ЖЕНА й трябва куче, което няма да ревнува приятелите й от другия пол. На кучето ще му се налага да среща много нови гости и непознати хора, поради което не трябва да бъде агресивно и прекомерно контактно и нахално. На самотноживеещата жена кучето може да бъде с големи или малки габарити. Мил компаньон, жива играчка или сигурен страж, трябва да реши сама.
СТАРИЯТ ЧОВЕК има по различни потребности от тези на младите. Той прекарва по-голямата част от деня си у дома, без да излиза. Някои са с намалени физически сили, което им пречи да управляват и удържат кучетата от крупните породи. Идеалният вариант при избора на куче за стари хора е малко или средно куче, което може да върши нуждите си “ВЪРХУ ХАРТИЯ”, без да бъде притеснено от относително неподвижния и затворен живот на стопанина си. Правилният избор се свежда до булонка, ши тсу, тибетски териер, бишон-фризе, такса, малък шпиц и други. Не бива старият човек да взема овчарка, доберман, лайка, пойнтер или лабладор, тъй като тези породи кучета са в излишък жизнерадостни, енергични и волеви и тяхното овладяване и управление може да се окаже много трудно за него.
МЛАДА СЪПРУЖЕСКА ДВОЙКА С НАМЕРЕНИЕ ДА ИМА ДЕЦА, а желае да има и куче. Препоръчително е да се ориентират към куче с подходящ “ДОМАШЕН” характер. Съобразявайки се с това, че пухкавата жива играчка ще живее с вас 9-17 години, ще живее с бъдещите ви деца, затова проявете отговорност при избора. Вашият любимец трябва да може да се приспособява към бъдещите членове на семейството, да се съобразява с особеностите на техния растеж. Вземете куче от порода, която обича деца. Подходящи животни за младо семейство са фландърското бувие, боксер, датски дог, овчарка, санбернар и други от служебните породи. Тези кучета спокойно могат да бъдат оставяни сами вкъщи, когато сте на работа, а в същото време да са добри домашни стражи.
Материалът е публикуван с изричното съгласие на сп. “За котки, кучета и ...”
Всички права запазени
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://gtr1.aha.bg/
Nadq&Karma
apbt приятел
apbt приятел


Брой мнения : 40
Localisation : Варна, България
Registration date : 01.05.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Кучета и какво представляват те....   Сря Май 02, 2007 3:55 pm

Не можем ли да кажем просто...кучета?Или животни?cyclops
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Кучета и какво представляват те....   

Върнете се в началото Go down
 
Кучета и какво представляват те....
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
pitbulls :: Общ раздел :: Лафче-
Идете на: