pitbulls

dogs
 
ИндексИндекс  ЗбИжЗИЙЗбИжЗИЙ  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ПотребителиПотребители  Потребителски групиПотребителски групи  Вход  

Share | 
 

 Обезпаразитяване

Go down 
АвторСъобщение
Jordan staff
специалист
специалист
avatar

Брой мнения : 494
Age : 28
Localisation : Бургас
Registration date : 24.02.2007

ПисанеЗаглавие: Обезпаразитяване   Съб Мар 03, 2007 5:34 pm

Редовното обезпаразитяване на домашните ни любимци е необходимост, тъй като паразитите, които те приютяват, имат за тях травматично, токсично и алергизиращо действие, което води до промяна в обмяната на веществата и смущения в растежа и развитието на животните. Още повече, че обезпаразитяването е грижа и за общественото здраве, като се има предвид, че някои паразити са опасни и за човека.
Ще бъде полезно да си припомним жизнения цикъл на някои основни за кучето паразити, за да може по-добре да разберем смисъла на обезпаразитяването. Червеите паразитиращи в червата на кучето се подразделят на нематоди (кръгли червеи) и цестоди (плоски червеи).
Измежду нематодите, аскарите имат най-голямо значение и в частност това е един паразит наречен Toxoсara canis. Този кръгъл червей може да зарази кученцето преди то дори да се е родило: спящите като в хибернация ларви, преминават през плацентата, отиват в черния дроб, а после в белия дроб на фетуса. Те се локализират в стомаха, а после в червата, като възрастни паразити, които снасят яйца. След раждането си, кученцето може да бъде заразено чрез млякото, но най вече чрез контаминираната външна среда (изпражненията на майката или на други кучета). При мъжките кучета над една годишна възраст и при женски над 6 месеца, се изгражда относителна имунна устойчивост, която не разрешава на паразитите да осъществяват докрай цикъла си, но те капсулират в различни тъкани под формата на ларви (черен дроб, бъбреци, мускули, матка, млечна жлеза ). Тези ларви се активират най-вече при бременност или разгонване на женската. Яйцата на Toxoсara са много устойчиви във външна среда. Ако кученцето е с много силна инвазия, това може да предизвика забавяне на растежа, запушвания на червата, а дори и разкъсването им. Опаразитените кученца имат балониран корем, понякога са с диария или бронхопневмония. Човекът и по-специално децата се заразяват, поглъщайки яйцата: 77% от обществените градини и паркове в големите градове са контаминирани! Този нематод може да се прихване също и чрез поглъщане на недостатъчно топлинно обработена овча карантия. При децата се говори за "larva migrans visceralis": ларви, мигриращи във вътрешните органи, което води до астения, храносмилателни разстройства, треска...
При възрастните клиничните признаци са същите, но изглежда че опаразитяването благоприятства съпровождащи алергични заболявания. Освен това, тези паразити са в основата на много тежко очно заболяване, сърдечна слабост, менингоенцефалит, парези, парализи и др.
КАЛЕНДАР НА ОБЕЗПАРАЗИТЯВАНЕТО

Като цяло календарът,който трябва да бъде възприет е следния:

Некастрирани кучки
1 обезпаразитяване при разгоненост, ако не е заплодена
При покриване: 2 дни преди и 8 след покриването
При бременност: на 40 и 42 ден
При лактация: на 10 и 15 ден след раждането
Обезпаразитявайте едновременно майката и кученцата докато са заедно

Мъжки (кастрирани и некастрирани) и кастрирани женски
2 обезпаразитявания на година, ако обитават слабо контаминирано пространство (апартамент)
4 пъти в годината, ако обитават средно контаминирана среда (при редовни разходки)
Ежемесечно при обитаване на силно контаминирано обитание (развъдници, свободно живеещи кучета)

Кученца
Обезпаразитяване на 10 и 15 ден (едновременно с родилката)
Обезпаразитяване на 4 седмица
Обезпаразитяване на 6 седмица
Обезпаразитяване на 8 седмица (при отбиването)
Обезпаразитяване на 12 седмица
Обезпаразитяване всеки месец до навършване на 6 месечна възраст.

Идеалният календар на обезпаразитяването се базира на познанията, които имаме за цикъла на развитие на паразитите. Обезпаразитяващият продукт ще бъде избран съобразно своя спектър на действие.

Материалът е публикуван в списание Милиони приятели
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://gtr1.aha.bg/
Jordan staff
специалист
специалист
avatar

Брой мнения : 494
Age : 28
Localisation : Бургас
Registration date : 24.02.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Обезпаразитяване   Вто Мар 20, 2007 5:40 pm

Външно обезпаразитяване

Зимата свърши! Навън грее слънце и идва времето на отпуските, къпането в морето и семейните разходки в полето или в гората. Но с топлото време настъпва и активният сезон за бълхите и кърлежите.

Ако споделяте живота си с куче или котка, вероятността да съжителствате с бълхи е много голяма. Досадният сърбеж е най-малкия проблем предизвикан от тях. По-лошото е, че те могат да причинят алергичен дерматит или да пренесат тении.

Кучетата и котките много често стават плячка и на кърлежите. Те пълзят в мочурливи и гористи местности, вашата градина и парковете. Кърлежите са преносител на причинителите на опасни за животните и човека болести (лаймска болест, ерлихиоза, бабезиоза).

Frontline Combo прилаган всеки месец позволява да предпазите домашния си любимец и дома си свободен от бълхи и кърлежи.
Бълхите : проблем през цялата година
Опаразитяването с бълхи е един от най-честите проблеми при кучетата и котките. Традиционно сезонът на бълхите обхваща периода от края на април до края на ноември. Но в жилищата, където температурата е благоприятна за тях, те представляват проблем през цялата година; килимите и мокетите им позволяват да се развиват без да бъдат забелязани от стопаните.
Ухапванията от бълхи могат да предизвикат кожни възпаления и алергии при хората и животните. Бълхите могат да предават тении и причинителите на други заболявания като рикетсиоза, бартонелоза и др.

Обикновено се срещат два вида бълхи: те са котешката бълха и кучешката бълха. Котешката бълха (най-често срещаната) може да се размножава както по котките, така и по кучетата. Тя може също да се предаде на хората и на другите домашни животни. Ако кучето и котката живеят заедно обикновено котката е виновник за опаразитяването.

Възрастните бълхи са преносители на причинителите на редица заболявания.
Възрастните бълхи са само 5 %, а незрелите форми на бълхите (яйца, ларви, какавиди) представляват 95 %. Възрастните бълхи остават постоянно върху гостоприемника.
След като се насмучат с кръв женските бълхи снасят яйца (средно по 30 на ден). За целият си живот, който продължава около 2 месеца броят на снесените яйца става внушителен – 2000.
Незрелите форми на бълхите и се намират в обкръжаващата среда на животното (завивки, килими, мокети)...
Планът за нашествие на бълхите
Опаразитяването на домашните любимци с бълхи може да стане както при контакт с други опаразитени животни така и при преминаване през места в които има благоприятни условия за излюпване на млади бълхи, които са в очакване на гостоприемник.
Основна част от цикъла на развитие на бълхите – стадиите на ларва и какавида не протичат върху домашните любимци, а в дома и не се забелязват.
В местата обитавани от опаразитени с бълхи животни се излюпват млади бълхи, които в подходящ момент скачат върху преминаващия наблизо домашен любимец.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://gtr1.aha.bg/
Jordan staff
специалист
специалист
avatar

Брой мнения : 494
Age : 28
Localisation : Бургас
Registration date : 24.02.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Обезпаразитяване   Вто Мар 20, 2007 5:43 pm

Продуктите...:
Frontline Combo Spot-On
Frontline Combo за двойно действие
Frontline Combo осигурява пълна защита срещу бълхи благодарение на едновременното действие върху възрастните и върху незрелите им форми. Frontline Combo осигурява защита срещу кърлежи.

Frontline Combo за кучета S (2-10 kg), M (10-20 kg), L (20-40 kg), XL (40-60 kg)
В кутии по 3 пипети.

Frontline Spot-On класик :
Лесно приложение
Съдържанието на пипетата се прилага директно върху кожата на животното. Необходими са от 24 до 48 часа за разпространението на течността по концентрационния градиент от мястото на накапване до всички части на тялото.
Frontline Spot-On за кучета S (2-10 kg), M (10-20 kg), L (20-40 kg), XL (40-60 kg).

В кутии по 3 пипети.
Frontline Спрей
Спрей за незабавно действие
Приложен под формата на спрей, Frontline достига максималното си действие за по-малко от 4 часа. Това е идеалното решение за третиране на животни при масивно опаразитяване както и за прилагане върху много млади животни (от 2-дневна възраст).
Frontline флакон спрей от 100 ml (помпа 0.5 ml)
Frontline флакон спрей от 250 ml (помпа 1.5 ml)
Frontline флакон спрей от 500 ml (помпа 1.5 ml)
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://gtr1.aha.bg/
Jordan staff
специалист
специалист
avatar

Брой мнения : 494
Age : 28
Localisation : Бургас
Registration date : 24.02.2007

ПисанеЗаглавие: Re: Обезпаразитяване   Вто Мар 20, 2007 5:47 pm

Как FRONTLINE унищожава бълхите и кърлежите ?
FRONTLINE няма системно действие т.е. той не преминава в кръвообръщението на третираните животни. FRONTLINE действа при контакт с паразитите. За да умрат те не трябва да смучат кръв от животните. След прилагането на FRONTLINE активната му съставка фипронил се натрупва в мастните жлези от където заедно с мастния секрет се отделя по дължината на косъма. При контакт на паразитите с козината фипронил преминава през обвивката им. В паразита фипронил се свързва специфично с рецепторите за основния нервен транмитор при безгръбначните животни – гама амино маслената киселина. По този начин се блокират хлоридните канали, повлиява се предаването на нервните импулси. Паразита изпада в състояние на свръхвъзбудимост и умира.

Бълхите и кърлежите унищожават ли се при контакт с FRONTLINE ?
Кърлежи
• ДА, за по-малко от 48 часа, т.е. преди теоретичното предаване на смъртоносните болести.
Бълхи
• ДА, за по-малко от 24 часа.
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://gtr1.aha.bg/
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Обезпаразитяване   

Върнете се в началото Go down
 
Обезпаразитяване
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
pitbulls :: Ветеринарен кабинет и хранене :: Ветеринарен кабинет-
Идете на: